Maistas dėžutėje, bento, dar vienas japoniškas terminas, kurį žino kiekvienas japoniško maisto mylėtojas. Tai maisto rinkinukas keliautojui ar mokinukui, kurį japonai gaminasi patys ar įsigyja parduotuvėse. Bento dėžutės suruošimas šeimos nariui – dėmesio ir rūpesčio ženklas, šios dėžutės maistas būna skirtas priešpiečiams, dažniausiai neįmantrus, bet skanus ir sveikas. Bento dėžutės forma tokia, kad maisto sudedamosios dalys nesusimaišytų ir būtų skanios vėsios.
Bento istorijos pradžia prasidėjo pieš 800 metų. Iš pradžių, tai buvo maišelis, į kurį dedami virti džiovinti ryžiai. Vėliau ryžiai pradėti sukti į bambuko lapus ir dėti į medines, metalines ar bambukines dėžutes. XVI-XIXa. Galima laikyti bento dėžučių era, bento ne tik išpopuliarėjo, bet ir buvo pradėtos leisti receptų knygos, kuriose buvo gausu rekomendacijų: kokias sudedamąsias dalis naudoti, kaip gaminti, kaip pakuoti.

Po antro pasaulinio karo bento populiarumas šiek tiek smuko, kadangi buvo lengviau ir pigiau pietauti gamyklų ar mokyklų valgyklose. Prie bento populiarumo sugrįžimo prisidėjo mikrobangų krosnelės išradimas ir plastikinių dėžučių panaudojimas. Išradimai palengvino maisto paruošimą ir šiek tiek pamažino kainą. XXa. Bento išplito ir Taivane, čia jis vadinamas bendong (biendang).
Bento dėžutę nesunkiai ir pigiai galima įsigyti ebay.com puslapyje, tad siūlau visiems nepatingėti ir gražiai susirūšiuoti maistą į bento dėžutę kelionės belaukiant. :)
Pas mus darbe tai maistas dėžutėje vadinamas "žmuona idiejo" ;D
AtsakytiPanaikintinemačiau dar nei pas vieną lietuvį taip tvarkingai sudėto maisto į kelionę :D įdomu paskaitinėti, šaunuolė! :)
AtsakytiPanaikintiKaip skaniai atrodo :)
AtsakytiPanaikinti